Video

Lietuvos motokroso čempionatas HOBBY B

TubePress

Problem retrieving videos from provider: Not Found

Miesto biudžetas ir vėl verčiamas “susitraukti” arba, Senosios valdžios pažadus ir optimistinį biudžetą vos ne kas mėnesį tenka peržiūrėti ir mažinti “karpant” biudžetininkų algas, skolinantis ar įvertinant realias pajamas

Dar praėjusių metų lapkričio mėnesį, analizuodamas 2011 metų Šiaulių miesto savivaldybės biudžeto projektą, šiaulietis Seimo narys Andrius Šedžius kadenciją baigiančią miesto valdžią perspėjo apie perdaug optimistinį biudžetą. Parlamentaras buvo įsitikinęs, kad biudžeto išlaidos tikrai per didelės, o suplanuotos pajamos – nepamatuotos, neįvertintos. Tačiau, tikriausiai dėl to, kad artėjo rinkimai, Šiaulių miesto vadovai ir administracijos atstovai tikino, jog biudžetas – realus. Didžiai pasitikėdami savimi, Šiaulių miesto savivaldybės vadovai viešai džiaugėsi viršplaninėmis pajamomis ir šiauliečiams žadėjo geresnį rytojų.

“Deja atsitiko taip, kaip ir prognozavau. Prieš rinkimus dirbtinai išpūstą miesto biudžetą dabar  kone kiekvieną mėnesį tenka mažinti. Rugpjūčio mėnesio Šiaulių miesto savivaldybės tarybos posėdyje politikai buvo priversti dar kartą sumažinti biudžetą. Šį kartą iki maždaug 266 milijonų litų. Nuo metų pradžios biudžetas “susitraukė” jau 21-nu milijonu litų. Maža to, biudžetas – deficitinis ir beveik iki maksimumo praskolintas”, – sako A. Šedžius.

Miesto reikalais besidomintis parlamentaras nuolat išsamiai susipažįsta su Miesto taryboje svarstomais klausimais. Todėl parlamentaro nebestebina, kad miesto biudžetas dar kartą mažinamas.

“Tenka “srėbti” praėjusios kadencijos privirtą “košę”. Biudžetą mažinti reikia, nes jis buvo dirbtinai išpūstas. Tačiau man tikrai keista, kaip planuojant biudžeto pajamas buvo galima “apsirikti” ir suplanuoti maždaug 11, 5 milijono litų daugiau gyventojų pajamų mokesčio gaunamo į savivaldybės biudžetą. Rugpjūtį tokia suma pajamos iš šio mokesčio sumažintos”, – stebėjosi parlamentaras.

Nors prieš rinkimus buvo žadama nemažinti biudžetininkų atlyginimų, tačiau rugpjūtį Miesto taryba parvirtino, kad visoms biudžetinėms įstaigoms išlaidos darbo užmokesčiui būtų mažinamos beveik 2,4 milijono litų.

“Dar keisčiau atrodo paaiškinimas, kad 5 milijonais litų bus mažinamos išlaidos biudžetinių įstaigų šildymui. Tai yra, šildymui bus skirta perpus mažiau lėšų, nei buvo suplanuota. Tačiau realiai juk šildymas nei atpigs, nei mažiau šildyti reikės, o tai reiškia, kad neskyrus finansavimo Savivaldybė liks skolinga už šildymo paslaugas”, – įsitikinęs parlamentaras.

A. Šedžius mano, kad miestą nuo realiai gresiančio bankroto pirmiausia reikia gelbėti mažinant Savivaldybės biurokratinį aparatą, kuris vis dar iki šiol didėja.

“Užuot mažinus pedagogų, lopšelių-darželių auklėtojų  ir kultūros srities darbuotojų atlyginimus ir dar labiau klampinant miestą į skolas, pirmiausia rekomenduoju peržiūrėti Savivaldybės biurokratinį aparatą. Siūlau atleisti mažiausiai pusę valdininkų, kurių išlaikymas kasmet kainuoja apie 6-7 milijonus litų iš biudžeto. Tiek tikrai užtektų tam, kad švietimo, kultūros darbuotojams nereikėtų išeiti neapmokamų atostogų. Siūlau veikti ryžtingai ir pagaliau atsikratyti biudžeto “siurbėlių””, – pataria A. Šedžius.



Komentuoti

Spam Protection by WP-SpamFree Plugin