Video

Šildymo sutrikimai

TubePress

Problem retrieving videos from provider: Not Found

M. Golovatovo paleidimas – spjūvis ne tik Lietuvai, bet ir visai ES

“Austrijos sprendimas paleisti Sausio 13-osios byloje įtariamą KGB karininką Michailą Golovatovą – precedento neturintis atvejis. Galbūt Austrijai Sausio 13-osios įvykiai mažai ką reiškia, tačiau taip reaguodama į Lietuvai svarbaus įtariamojo arešto orderį, Austrija parodė nesolidarumą Lietuvai ir visai Europos Sąjungai. Įdomu, kaip Europa reaguotų, jei būtų paleistas šiuo metu teisiamas Balkanų karo nusikaltėlis Ratko Mladičiaus arba kas būtų, jei savo laiku butų paleistas Osama Bin Ladenas”, – po pirmadienį vykusio neeilinio Seimo Užsienio reikalų komiteto sakė Komiteto narys Andrius Šedžius.

Parlamentaras primena, kad 1991 metų sausio 13-osios naktį Sovietų Sąjungos kariniams daliniams šturmuojant Vilniaus televizijos bokštą bei Radijo ir televizijos komiteto pastatą žuvo 14 žmonių, dar maždaug tūkstantis buvo sužeisti. Dėl šalį sukrėtusių įvykių buvo nuteisti šeši žmonės, bet dar kelios dešimtys slapstosi Rusijoje ir Baltarusijoje. Rusijos pilietis Michailas Golovatovas vadovavo “Alfa” būriui, 1991 metais sausį šturmavusiam Lietuvos televizijos bokštą.

Reaguodama į M. Golovatovo paleidimą, Lietuva atšaukė ambasadorių Austrijoje konsultacijoms, o Austrijos atstovas mūsų šalyje buvo iškviestas pasiaiškinti į Užsienio reikalų ministeriją.

Pagal Lietuvoje išduotą Europos arešto orderį M. Golovatovas Austrijos sostinėje Vienoje buvo sulaikytas liepos 14-ąją. Apie jo sulaikymą, neatskleisdama įtariamojo pavardės, penktadienį pranešė Generalinė prokuratūra.

Tačiau džiugi žinia, kad tinkamos bausmės sulauks dar vienas įtariamasis Sausio 13-osios byloje netruko virsti skandalu. Praėjusį šeštadienį Rusijos žiniasklaida pranešė apie įtariamojo paleidimą. Vos apie parą sulaikytas išbuvęs M. Golovatovas savaitgalį ilsėjosi Maskvoje ir davė interviu apie esą niekuo nepagrįstą jo sulaikymą.



Komentuoti

Spam Protection by WP-SpamFree Plugin