Video

Lietuvos motokroso čempionatas HOBBY B

TubePress

Problem retrieving videos from provider: Not Found

Šildymo sezonas prasideda. Ar iš tiesų neįmanoma sustabdyti iki begalybės augančių šildymo kainų?

Nepaisant išskirtinai šiltos rudens pradžios, visi žinojome, kad šaltasis sezonas nori nenori vis tiek prasidės, o kartu su juo neišvengiamas ir bene didžiausias žmonių siaubas – šildymo sezonas. Tiksliau, centralizuotai tiekiamos šilumos kainos.

Dar praėjusio šildymo sezono pabaigoje Lietuvos piliečiai buvo įspėti ruoštis kitam, gerokai brangesniam šildymo sezonui. Lyg su pačiu Visagaliu būtų susitarę dėl didesnio šalčio žiemą, Vyriausybės atstovai ragino tautiečius nusiteikti pakratyti ir taip jau ištuštintas kišenes.

Šiaulių miesto savivaldybei paskelbus apie šildymo sezono pradžią, į Seimo narį Andrių Šedžių kreipėsi ne vienas didelių sąskaitų už šildymą išgąsdintas šiaulietis. Žmonės prašo palaukti, neskubėti įjungti šildymo daugiabučiuose namuose, nes nenori nuo pat rudens įklimpti į skolas. Tačiau norint atidėti šildymo sezono pradžią, būtinas daugumos namo gyventojų sutikimas. Sveikatą labiau nei pinigus saugantys gyventojai vis dėlto ragina šildymo sezono neatidėti. Todėl neretai šildymo sezono pradžia tampa dar vienu ginčo objektu tarp daugiabučių namų gyventojų.

„Žinoma, šiluma kaulų nelaužo, tačiau žmonės sako geriau susisukę į antklodes namuose sėdės, nes pinigų nevaldomai augančioms šildymo kainoms tiesiog nebeužtenka. Tautiečiai priversti skolintis, o ir skolas sako nebežinantys kaip atiduoti. Tokia situacija, tiesiog nenormali. Kai dirbantys žmonės nebeįstengia susimokėti už būtiniausias prekes ir paslaugas, reiškia Valstybė iš tiesų turi labai rimtų problemų“, – įsitikinęs parlamentaras.

A. Šedžius piktinasi, kad visi pasiteisinimai dėl šildymo kainų „nurašomi“ dujų kainų augimui. Tačiau parlamentaras klausia: kokius realius žingsnius valdantieji padarė derybose dėl dujų kainos? Ką gali pasiūlyti žmonėms, kad šie išgyventų šį šildymo sezoną?

„Iš valdančiųjų negirdėjome rimtų sprendimų, tačiau iš šalies pasiūlymų būta ir visai realių. Pavyzdžiui, tikrai pritariau Artūro Zuoko pasiūlymui atskiriems miestams patiems gamintis elektros energiją ir taip sumažinti šildymo kaštus. Šiaulių valdžiai siūliau elektra šildomame daugiabučiame name atskiruose butuose įrengti dujinį šildymą ir taip sutaupyti ne tik jame gyvenančių žmonių pinigus, bet ir Savivaldybės lėšas, nes dauguma šio namo gyventojų gauna kompensacijas už šildymą bei kitokią socialinę paramą. Laiko išanalizuoti situaciją, tartis ir ieškoti pigesnės šilumos, valdantieji tikrai turėjo, tačiau klausimas – ar viską padarė?“ – klausia A. Šedžius.

Šiaulietis Seimo narys primena, kad šildymo sezonas Šiauliuose šiemet prasideda anksčiau nei pernai. Biudžetinės įstaigos šildymą jau įjungė spalio 11-ąją, o gyventojams šiluma bus pradėta tiekti spalio 14-ąją.

AB „Šiaulių energija“ duomenimis, palyginti su praėjusiais metais, perkamų dujų kaina padidėjo 27 procentais. Dėl to šildymas šiauliečiams brangs 16 procentų.

„Šiaulių energijos“ prognozės nedžiugina. Teigiama, kad dujų kaina turi tendenciją didėti, o termofikacinės elektrinės (kuri turėtų būti kūrenama biokuru ir taip turėti alternatyva iki kosmoso augančioms dujų kainoms) projektas dar tik įpusėjęs. Net ir baigus statyti elektrinę (statybų baigtis planuojama kitų metų vasarą), šilumininkų atstovai pigesnės šilumos nežada. Esą šildymas gyventojams jei ir pigtų, tai nežymiai.



Komentuoti

Spam Protection by WP-SpamFree Plugin