Video

Administracijos direktorius turi atsistatydinti

TubePress

Problem retrieving videos from provider: Not Found

Receptas kapinių problemos Šiauliuose sprendimui: melioracija ir restitucija

Šiauliečiams palaikų laidojimas mieste tampa viena iš opiausių problemų. Su kiekviena diena miesto kapinėse mažėja vietos naujoms kapavietėms, o naujųjų kapinių planai užstrigę teismuose ir biurokratinėse girnose.

“Kadangi naujos kapinės neparuoštos, o parengiamiesiems darbams jau dabar ne vieną milijoną litų kainavusiose Dausiškių kapinėse laidoti nėra galimybės, manau, kad skubėti ir nereikia. Tegul teisėsaugos institucijos nuosekliai ištiria ir išsiaiškina, ar teisėtai buvo išleisti mokesčių mokėtojų milijonai išperkant vieno įtakingo politiko giminaičių žemes Dausiškių kapinėms. O kapinių problemą galima išspręsti praplečiant Ginkūnų kapines”, – siūlo Seimo narys.

Anot parlamentaro, dabar teisinamasi, kad praplėsti Ginkūnų kapinių negalima, nes teritorijoje šalia kapinių – paviršiniai gruntiniai vandenys. Tačiau, kaip sako A. Šedžius, šią problemą galima lengvai panaikinti atlikus melioracijos darbus.

“Jei sustabdžius pavojingų atliekų deginimo įrenginį, pavojingas atliekas galima sandėliuoti, tai mirusiųjų problemos tokiu būdu išspręsti nepavyks – žmonių kūnų juk nesusandėliuosi.Yra paskaičiuota, kad nusausinus teritoriją prie Ginkūnų kapinių,  vietos šiose kapinėse užtektų apie dešimtmetį. Per tą laikotarpį būtų galima visiškai pasiruošti naujų kapinių įrengimui Dausiškėse”, – sako parlamentaras.

A. Šedžius įsitikinęs, kad per dešimtmetį tikrai pavyktų ne tik išspręsti teisinius bei biurokratinius niuansus dėl Dausiškių kapinių, bet ir nustatyti bei nubausti mokesčių mokėtojų pinigus pasisavinusius asmenis.

“Dėl Dausiškių kapinių kreipsiuosi į prokuratūrą ir prašysiu pritaikyti restituciją. Tai yra, grąžinti žemę asmenims ir išsireikalauti pinigus už neteisėtą sandorį”, – sako parlamentaras.

„Gaunu begalę skundų, kad Ginkūnų ir K. Donelaičio kapinėse vyksta baisūs dalykai, esą kapines administruojantys asmenys kyšininkauja rezervuodami kapavietes. Neva žmonės bijodami, kad neteks atgulti amžinojo poilsio Šiaulių žemėje, iš anksto rezervuoja laisvas kapavietes pasistatydami pamiklinius akmenis su iškaltomis gimimo datomis, o kad tokie netikri kapai liktų nepastebėti ir neužfiksuoti, atsakingiems asmenims “kišamos” solidžios pinigų sumelės.  Žmonės skundžiasi, kad už kapavietės visai šeimai rezervaciją reikalaujama dešimties tūkstančių litų. Todėl nedelsdamas inicijuoju patikrinimą ir pilną kapinių inventorizaciją“, – teigia parlamentaras.

Seimo narys A. Šedžius įsitikinęs, kad mieste yra ir daugiau sandorių, kuomet žinodami slaptus strateginius miesto ateities planus, atsakingi valdininkai ir politikai, savo giminių ar artimųjų vardu pusvelčiui įsigijo valstybinės žemės sklypus, o vėliau jas brangiai perparduos valstybės poreikiams tenkinti. Būtent dėl tokio piktnaudžiavimo, parlamentaro nuomone,  restitucijos įstatymai turėtų būti taikomi dažniau ir griežčiau.



Komentuoti

Spam Protection by WP-SpamFree Plugin