Video

Šildymo sutrikimai

TubePress

Problem retrieving videos from provider: Not Found

Taupymo planas: armija bedarbių ir padidinti mokesčiai tėvams

Susipažinęs su naujuoju Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktoriaus Vlado Damulevičiaus pristatytu biudžeto lėšų taupymo planu, šiaulietis Seimo narys Andrius Šedžius pasipiktino: tokie taupymo būdai galėjo gimti tik elementarių ekonomikos dėsnių neišmanančių, žmogiškumo principų nepaisančių, strategiškai ir toliaregiškai nematančių žmonių galvose.

„Prisiskolino milijonų iš mirties taško nejudančiam Pramoniniam parkui, ne vieną milijoną ištaškė menkaverčiams investiciniams projektams, galimybių studijoms ir dar visokiems vadinamiesiems projektams, o dabar jų šiltas vieteles išlaikantiems piliečiams drįsta viešai pareikšti, kad vaikus auginantys tėvai turės sumokėti švietimo įstaigų virėjų atlyginimus ir apmokėti mokymo priemones. Nors pagrindiniame šalies įstatyme – Konstitucijoje – parašyta, kad mokymas tiek valstybės, tiek savivaldybės bendrojo lavinimo įstaigose turi būti nemokamas, tačiau, akivaizdu, Šiaulių miesto valdžiai tai mažai rūpi“, – piktinosi A. Šedžius.

Parlamentaras primena, kad pagal naująjį Šiaulių miesto savivaldybės taupymo planą tikimasi jau kitąmet sutaupyti maždaug 18,6 milijono litų, o 2013 metais — 29 milijonus litų. Tokiems planams įgyvendinti reikėtų atleisti apie tūkstantį biudžetinių įstaigų darbuotojų, tačiau iš darbo būtų atleidžiami ne politinį užnugarį turintys Savivaldybės „patikėtiniai“, o švietimo įstaigų sargai, valytojai, buhalteriai. Vietoj sargų siūloma elektroninė apsauga, o vietoj buhalterių ir valytojų siūloma pirkti šias paslaugas – tai esą kainuotų mažiau. Į taupymo plano kūrėjų akiratį patenka ir švietimo įstaigų virėjai. Jų išlaikymą planuojama perkelti ant tėvų pečių – mokyklose planuojama branginti pietūs, o lopšelius-darželius lankančių vaikų tėvams planuojama padidinti rinkliavą už darželį. Planuojama, kad mokestis už lopšelių ir darželių auklėtinius tėvams pabrangtų net 100 litų – 50 litų tėvams reikėtų daugiau mokėti dėl algų virėjams ir dar 50 litų – ugdymui reikalingoms priemonėms.

„Naujasis taupymo planas bus puikus išbandymas Šiaulių miestą valdantiems politikams, ypač socialdemokratams, kurie Šiaulių miesto taryboje sudaro didžiąją daugumą. Todėl, aš, kaip tikriausiai ir dauguma šiauliečių, tikiuosi, kad Šiaulių socialdemokratai, prieš rinkimus deklaravę neleisiantis mažinti mokytojų, lopšelių-darželių auklėtojų ir kitų biudžetinių įstaigų darbuotojų atlyginimų bei prižadėję ginti silpnesnius, iš Savivaldybės administracijos pareikalaus racionalesnių ir gerai apgalvotų taupymo sprendimų. Tikiuosi, kad ir socialdemokratai Seimo nariai Valerijus Simulikas bei Edvardas Žakaris prisiims asmeninę atsakomybę už bendrapartiečių sprendimus turėsiančius įtakos tūkstantiems šiauliečių“, – vylėsi A. Šedžius.



Komentuoti

Spam Protection by WP-SpamFree Plugin